Når du får dit første job eller fritidsjob, er det en god idé, at du søger viden om, hvordan du skal betale skat. 
Man må hvert år tjene et bestemt beløb uden at skulle betale skat. Tjener du under dette beløb, skal du have et frikort. Tjener du over dette beløb, skal du i stedet have et hovedkort og et bikort. Når du fylder 15 år, opretter Skattestyrelsen automatisk et frikort til dig. Dit frikort ligger elektronisk - det er ikke et fysisk kort.

Det kan du tjene, uden at betale skat

Det er forskelligt fra person til person, hvad man kan tjene på et år uden at betale skat. Det afhænger af dine fradrag, som igen afhænger af en række personlige forhold. Er du under 18 år, er beløbet på frikortet som udgangspunkt 36.100 kr. i 2020. Fra det år du fylder 18, er beløbet som udgangspunkt 46.500 kr. i 2020.
Øverst på din forskudsopgørelse kan du se, hvad beløbet er for dig. Hvis du har et frikort, står det som et såkaldt frikortsbeløb, som viser, hvor meget du må tjene på et år uden at betale skat. Hvis du har et hovedkort, står det som et fradrag, som viser, hvor meget du må tjene pr. måned eller 14 dage uden at betale skat. Du skal altid betale 8 % i am-bidrag af din løn (men ikke af SU, dagpenge og pension). Læs mere her