Marius-Persson-black-hiRes
golf
boomerang
111111
stoet-frederikssunds-erhvervsdrivende-940x400
waves

Frederikssund Vikingespil


Men i sommeren 1952 kom vikingerne igen på scenen. Det skete i forbindelse med en gigantisk byfest i Frederikssund, og siden har vikingerne hver sommer i juni-juli måned befolket den smukke friluftsscene på Kalvøen ved Roskilde Fjord.
Ca. 400 frederikssundere i alle aldre er med til at skabe de flotte og dramatiske vikingespil, der har gjort Frederikssund kendt som Danmarks Vikingeby i såvel ind- som udland. www.vikingespil.dk Baggrunden for dette var, at Frederikssund Initiativråd blev dannet i 1951 for at markedsføre Frederikssund. Folkene bag Initiativrådet planlagde en byfest i 1952 og foreslog, at alle mænd i byen lod skægget stå. Ikke færre end 669 fulgte opfordringen, hvilket gav genlyd over hele landet. Samtidig fik man ideen om at lave et vikingetableau på Torvet. Skuespiller Per Buckhøj blev engageret som instruktør. Hans manuskript blev baseret på sagnet om kong Skjold.

Byfesten blev en kæmpemæssig succes med en omsætning på omkring een million kr., og Frederikssund kom på landkortet som aldrig før. Det var derfor naturligt, at Initiativrådet valgte at fortsætte i 1953 med et 'rigtigt' teaterstykke - et vikingespil. Per Buckhøj var igen med på ideen. Han skrev vikingespillet Roar og Helge, der blev opført på den friluftsscene på Kalvøen, som den dag i dag er ramme om Vikingespillene. Forestillingen blev atter en succes, og lige siden er der hvert år opført vikingespil i Frederikssund.

I de følgende år skrev Per Buckhøj et nyt vikingespil hvert år - alle med inspiration enten fra Saxos Danmarks Krønike eller fra de nordiske sagaer. Denne inspirationskilde har holdt sig gennem Vikingespillenes nu 68-årige historie - med få undtagelser.

Initiativrådet, der har afholdt vikingespil siden 1952, var selvsupplerende indtil 2005, hvor Initiativrådet (via vedtægtsændringer) blev ændret til en forening, og navnet er nu: Frederikssund Vikingespil. 

Nordskoven


Jægerspris Nordskov består af to skovområder: Fælledskoven mod vest og Studehaven mod øst. Sammen med Kohaven og Slotshegnet i syd dækker de et stort sammenhængende skovområde i den nordøstlige Horns Herred.

Skoven rummer mange moser og små vandhuller. Her findes landets ældste træer Kongeegen, Storkeegen og Snoegen og den uberørte Bredvig Mose.

Skoven er rig på dådyr og rovfugle. De mange gamle træer tiltrækker hulrugende fugle og sjældne insekter.

På toppen af Nordskovens højeste punkt, Frederikshøj, kan man tage en pause i Frederik VII’s jagtpavillon.

Forslag til ture er udarbejdet af Kong Frederik den VII's Stiftelse.

I den nordlige del af Nordskoven finder du landets ældste egetræer. Kongeegen er stadig levende, mens Storkeegen og Snoegen er gået ud.

Egenes vanskabte form og det utilgængelige terræn har reddet træerne fra at blive brugt som skibstømmer.

Kongeegen er Danmarks ældste levende væsen med alderen mellem 1400-1900 år.

Kongeegen var allerede et stort træ, da Gorm regerede over danerne, og senere voksede op til 14 meter i omkreds. Den har i dag en noget reduceret størrelse.Willumsens museum


Jens Ferdinand Willumsen var en dansk maler, billedhugger, grafiker, fotograf, keramiker og arkitekt. J.F. Willumsen skabte inden for alle disse områder betydningsfulde værker. Hans aktive kunstnerliv strækker sig over mere end 70 år, og han har efterladt sig en særdeles omfattende produktion. Willumsen opholdt sig størstedelen af sit liv uden for Danmarks grænser, hovedsageligt i Frankrig, hvor han under et ophold i Paris i starten af 1890’erne blev påvirket af symbolismen. Hans stil fik med årene en stærkt personlig karakter samtidig med, at den knytter forbindelser til både ældre kunst og til den helt moderne billedverden. Trods de mange år i udlandet fik Willumsen aldrig et internationalt gennembrud. Han udstillede i løbet af sin karriere primært i Danmark og Skandinavien, hvor hans monumentale stil med ekspressive figurer og stærke farver ofte delte vandene.

Willumsen fornyede maleriet med billeder, der var båret af en helt igennem personlig stil. Han trak på en tradition og var samtidig i dialog med datidens populærkultur. Hastig bevægelse, karikatur og hidsige farver indgår således som elementer i mange af hans malerier. Som billedhugger udførte han monumentale værker. Mest kendt er nok Det Store Relief, der i dag vises i museets største sal, men som oprindeligt var tiltænkt en bar i Chicago. www.jfwillumsensmuseum.dk


LegeJunglen Slangerup


Er det perfekte legeland for både børn og voksne. 3.500 m2 INDENDØRS legeland, der bare venter på at blive udforsket og som udfordrer alle - uanset alder. LegeJunglen har altid godt vejr og indbyder til maksimal udfoldelse. Vores café har kaffen og andet godt. Det er tilladt selv at medbringe mad. Drikkevarer skal dog købes i LegeJunglen. Ta' på eventyr i den fantastiske Legejungle, hvor solen altid skinner og tigeren ikke bider! Man bliver aldrig for gammel... I Slangerup findes Danmarks største legestruktur med Danmarks eneste Tigerrutschebane, der er over 4 meter høj. Danmarks stejleste vandfaldsrutschebane uden at I bliver våde. Danmarks højeste Vulkan med ”flydende” lava i toppen uden I brænder jer og I kan blive ”ædt” af Danmarks eneste indendørs ”børnespisende” Krokodille, hvor én tur igennem ikke er nok.Tag også en kælketur på vores nye dobbelte rollerbane og prøv vores flotte og profesionelle trampoliner eller tag et spil på fodboldbanen. Der er gratis airhockey, bordfodbold, sumodragter og selv de mange arkademaskiner koster intet at benytte. Der er endvidere et 250 m2 stort område kun for de mindste med helt sin egen legestruktur inklusiv rutschebane og mange børneaktiviteter. 

Al leg og ophold i LegeJunglen sker på eget ansvar.

Københavnsvej 19 3550 Slangerup. www.legejungle.dk/s/

Jægerspris Slot og Park


Danner rammen om en række kulturelle aktiviteter. Slottet danner også ramme om et børnehjem og en skole. Læs mere om indsatsen for børn og unge her: BØRN OG UNGE - SLOTSGÅRDEN Museum. I slotsmuseet kan man se mindestuerne med bl.a. audienssalens silketapeter og smukke stukloft. Man kan se det store oliemaleri af grevinde Danner samt bevæge sig rundt i de bevarede rum fra Grevinde Danner og Kong Frederik d. 7´s tid.

Inden for de seneste år er der indrettet permanente udstillinger om børnehjemmets historie og Frederik d. VII's arkæologiske fund. Læs mere om museet her: Slotsmuseet Særudstilling

Endvidere vises en årlig særudstilling på museet. Læs mere her: Særudstilling Kunstudstillinger og Koncerter

Der er jævnligt udstillinger og koncerter på slottet. Se de aktuelle arrangementer her: Kunstudstillinger og Koncerter. Park Læs nærmere om parken og hvilke regler, der gælder for grupper og arrangementer: Parken . Grupper kan i museets åbningsperiode bestille specialrundvisning i parken. Mindelunden Mindelunden i parken og skoven, Slotshegnet, udgør et nationalt kulturhistorisk monument. Anlægget omfatter jættestuen, "Julianehøj", og 54 mindestøtter. Læs mere her: Mindelunden . Grupper kan i museets åbningsperiode bestille specialrundvisning i Mindelunden. Café Danner

Besøg caféen i Slotsgården. Se nærmere omtale her: Cafe Danner Slottets historie går tilbage til middelalderen og Kong Christian d. 4. Læs mere her: Slottets historie Kulturelle arrangementer Året igennem afholdes der forskellige arrangementer i slottets festsal, Rebekkasalen, og i parken.  

tlf. 47 53 10 04  Slotsgården 20 - 3630 Jægerspris

Svanholm Skibby


Storkollektiv har været økologisk fællesskab siden 1978. Hovedbygningen på Svanholm Gods er opført i 1744 og er i dag fredet. I 1978 blev det 800 år gamle Svanholm Gods overtaget af et storkollektiv: En gruppe mennesker med en drøm om at leve et bæredygtigt liv i fællesskab. Og drømmen lever stadig videre. På godsets 420 hektar bor i dag 90 voksne og 60 børn. Sammen driver vi et alsidigt økologisk landbrug samt flere virksomheder, og har fællesøkonomi, fællesmøder og fælles storkøkken.
Men vi har også egne lejligheder, privatliv og ingen fælles dogma­tik. Svanholm storkollektiv har med tiden vist sig at være et både bæredygtigt og levedygtigt bud på en alternativ livsstil i nutidens Danmark. Vi har ikke meldt os ud af samfundet, men er fortsat en del af det omkringliggende samfund, som vi håber at kunne inspirere til et mere bæredygtigt liv. Storkollektivet Svanholm ligger i det naturskønne Hornsherred 55 kilometer fra København.  Øko-dag I samarbejde med Økologisk Landsforening inviterer kollektivet til forårsfest den dag alle landets økologiske køer kommer på græs. Der er forår i luften og folk og dyr fryder sig sammen. Vores 120 malkekøer spæner ud (Kristine spæner foran for at vise vejen) Mulighed for at smage frisk mælk direkte fra koen. Datoen skifter fra år til år, det kommer jo an på foråret, men det plejer at være i april. Se en video af Svanholms køer som bliver sluppet løs på græs!  Svanholm Økologisk Høstmarked
I den første weekend afholdes der økologisk høstmarked på Svanholm Gods samt mange andre gårde rundt i landet. Som regel, står dagens program på rundvisning, markvandring, underholdning og mere.

Besøg Svanholm:  Grupperundvisninger kan foregå alle ugens dage og bookes på oplevelser@svanholm.dk efter aftale. En rundvisning med egen guide varer ca. 1,5 time og kan med fordel afsluttes i cafébutikken. Få de gode historier om hvordan et klassisk middelaldergods og et kollektiv i 1978 fandt hinanden og hvordan vi stadig lever sammen. Med fokus på økologi, fællesskab og bæredygtighed.